CERPEN-You're belong with me (Behind the scene)

Tittle:You’re belong with me(Behind the scene)



Haikal terus memainkan pianonya di ruang tamu banglonya.Otaknya masih melayang memikirkan perihal gadis pujaan hatinya,Mia.

Haikal atau Muhd Haikal Fahimi jejaka idaman di sekolahnya.Namun,belum lagi pernah dilayan gadis-gadis di sekolah itu.

Mia..Mialissa….Gadis pujaannya namun tidak langsung memandangnya.Tidak habis-habis dengan pondan itu.

“Haikal…Haikal fikirkan siapa tu?”soal kakak Haikal,Aqilah Fahrina.
“Nothing la kak,”bohong Haikal.Jari jemarinya belum puas lagi memainkan piano itu.
“Thinking about a girl right?”soal Fahrina sambil menjungkit keningnya.Don’t lie la..Kakak dapat baca…
“Tak la,”
“Tipu dosa,Haikal,”kata Fahrina sambil menarik senyuman nakal.
Haikal senyap.Namun,bukan jarinya.Baginya,memainkan piano boleh membuatnya tenang.Boleh meluahkan perasaan dengan setiap bunyinya yang merdu.
“Siapa?”soal Fahrina bila adiknya yang seorang itu terus-terusan berdiam diri.
“Mialissa,”jawab Haikal sepatah.
“Apa yang dia dah buat sampai boleh buat adik akak jatuh hati ni?”soal Fahrina sambil melabuhkan punggung di sebelah adiknya dan turut sama menekan piano itu.
“Her smile..Her eyes..Her attitude..Her…”ayat Haikal pantas dipintas.
“Okey..Enough,enough…Tackle la..Siapa yang nak tolak adik akak ni?”kata Fahrina sambil mengenyitkan matannya.
“That’s why la Haikal suka dia..She’s different.She rejected me few times,”kata Haikal.

Tergelak Fahrina mendengar jawapan adiknya.

“Kal…Kalau betul dia ditakdirkan untuk Kal…She’ll be the one..Jangan risau,ye,”Fahrina bangun dan melangkah pergi meninggalkan Haikal terkebil-kebil seorang diri.




~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


“Eizza..Kau nampak tak apa yang aku nampak??”soal Alia namun matanya masih melekat dengan apa yang terjadi.
“Hurm…Nampak!Nampak!Kenapa Mia layan Azriel?Senang je dia bagi number dia..Hari tu,Haikal minta,susah betul dia nak bagi,”kata Eizza.Aku musykil betul la.
“Tau tak apa!Azriel tu..Dah la playboy,”kata Alia.
“PAP!”
“Adoi!”Alia mengaduh.
“Apsal kau ni?”soal Alia menggosok tangannya.Adeyh!Perit tangan aku kena cepuk dengan mamat ni..
“Mengutuk orang je tau,”kata Eizza sambil menunjuk-nunjuk mulut Alia.
“Siapa ajar?”sindir Alia.Eizza menarik sengih.Heh!Padan muka!Dia la sifu aku!Haha..

“Oh mak kau meletup terjun lombong!”Alia dan Eizza melatah serentak.
“Huish!Terkejut mak,nyah,”kata Eizza sambil menggosok dadanya.
“Apa yang korang usha dari tadi?”soal Mia.
“Aku usha….Azr….Auch!Sakit lah,nyah!”kata Eizza menepuk bahunya yang baru ditumbuk oleh Alia.
“Kitaorang usha sorang mamat ni..Handsome seyh!Kan Eizza?”soal Alia dan menjegilkan matanya sedikit tanda menyuruh Eizza mengiakan.
“Betul!Betul!Betul!”sokong Eizza.
“Siapa?”soal Mia.
“Haikal Fahimi,”jawab Eizza selamba dan dipersetujui oleh Alia.
“Err??Haikal?”soal Mia.
“Mia,apsal kau tak suka sangat dengan Haikal tu erh?Dia baik pe,”soal Alia cuba mengorek rahsia.
“Dia playboy la,”jawab Mia sambil melangkah pergi.Alia dan Eizza cepat membuntuti langkah Mia.
“Mana ada..Dia tak pernah layan fans-fans dia tu tau tak?”soal Eizza sambil mencermin mukanya dengan bekas compact powder.
“Mana kau tahu?”soal Mia seakan tidak percaya kata-kata Eizza.
“Hai!!Mak kan gosip girl,”kata Eizza sambil mengenyit matanya.
Mia dan Alia mencebik.Perasan tak sudah!



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Uni life….


Eizza duduk termenung di bangku di taman kolejnya.Habis semua pink!Baju pink,beg pink,kasut pink..Semua pink.Kalau boleh,muka pun nak pink agaknya.

“Hai Eizza….I nak nombor you boleh tak?”soal seorang lelaki dan disahut hilai tawa gengnya.
“Tak boleh la..Nanti boyfriend I marah tau,”kata Eizza sambil tersengih.
“Lah….Ada boyfriend ke…???Siapa?Meh sini I ajar dia cara pilih girlfriend,”kata seorang daripada teman lelaki tadi.
“Ada la..You all ingat you all je ke boleh ada boyfriend?I pun boleh,”kata Eizza.Jari telunjuknya di gerakkan ke kiri dan kanan.
“Hello!Kami ni…straight ok?Tak main la boyfriend ni,”kata lelaki tadi lagi.
Eizza mencebik.
“Whatever la…Dah..I nak pergi jumpa boyfriend I,”kata Eizza sambil mengangkat punggungnya.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


To:Mialissa
From:Azriel

Text:Awak..Nak jumpa awak kat library..Now..


Mia yang sedang berjalan ke kafe terus menukar arah perjalanannya.


“Ada apa?”soal Mia apabila sudah berdiri di hadapan Azriel.


Kebetulan Mia dan Azriel memohon universiti yang sama.

Azriel tidak menjawab tetapi membawa Mia ditempat yang sangat tersorok dipandangan umum.

Azriel merapati dirinya ke arah Mia.Mia cuba berundur,namun terhalang oleh rak.Azriel cuba mencium Mia.Mia cuba menjerit.Namun,mulutnya ditutup oleh Azriel.


“Bush!”satu tumbukan hebat lagi kuat menyinggah di mata Azriel.Azriel seakan sedar dari lena.
“Kau memang lelaki tak guna!”tengking lelaki itu.Mia sudah teresak-esak dan berlari keluar dari library.
Lelaki yang membantunya berlari mengejarnya.
“Lissa!Stop!”halangnya.
Mia terus berlari.Lelaki itu pantas memintas.Tangan Mia digenggam erat.

“Lissa,awak ok?”soal lelaki itu.
“Haikal!Hand of me,”protes Mia dan cuba melepaskan tangannya dari genggaman Haikal.Haikal melepaskannya perlahan.
“Awak ok?”soal Haikal lagi.
“Awak kisah apa?”soal Mia.
“Saya kisah la,”kata Haikal.
“Kenapa?”
“Sebab saya sayang awak,”lafaz Haikal.

Mia memandang Haikal tajam.Kemudian berlalu pergi.Haikal terkebil-kebil seorang.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



To:Eizza
From:The geng

Text:Dey!Jumpa kitaorang dekat belakang blok kafe.


Eizza tanpa syak wasangkanya bergerak ke tempat yang di suruh.

Masuk saja di situ….

“BUSH!”Lebam mata kiri Eizza.
“Kenapa ni?”soal Eizza sambil cuba berdiri.
“Kenapa?!Kau menggatal dengan awek aku apa hal?!”soal lelaki yang pertama.As the lead of that evil gang.

“Mana ada…Aku kawan dengan semua orang la,”jawab Eizza.
“Banyak kau punya kawan!”kata lelaki kedua dan menendang perut Eizza sehingga Eizza jatuh terlentang dan mengerekot kesakitan.Ketiga-tiga lelaki di situ membelasah Eizza sehingga Eizza lemah.Kemudian,pergi begitu sahaja..Tidak berperikemanusian sungguh!


“Alia…Mia…Kalau korang ada dengan aku…”bisik Eizza perlahan.Suaranya antara dengar dan tidak.Air matanya jatuh.Betapa,susahnya lelaki mengalirkan air mata..Namun,kerana rindukan teman,air matanya tumpah.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



Eizza berjalan melalui bahagian pakaian-pakaian lelaki.Eizza…Tengku Akmal Eizzafri…Bercampur darah diraja.Namun,apakan daya nasibnya begini.


Eizza bergerak.Baju yang kelihatan cantik dan mengikut trend dicapai dan terus dibawa ke kaunter pembayaran.

This is what I wanna do!


Eizza bergerak ke kedai rambut pula.Rambutnya yang dulu kelihatan lebih feminine perlu ditukar maskulin.MESTI!


Keluar dari kedai rambut,penampilan Eizza berbeza.Kini,dia bukan lagi Eizza yang feminine!Dia adalah Akmal!Kini,dia baru layak dikenali sebagai Tengku Akmal Eizzafri!Darah campuran diraja negeri Selangor.

Rambutnya dipotong style Korea.Rambut depannya menyentuh kening.Memang semua gadis yang lalu akan menoleh ke arahnya dua kali.Sungguh menawan sekali.Dengan kemeja dan slack hitam.Hitam itu menarik!Wah!Buat iklan pula..hehe…


Akmal bergerak ke restoran makanan segera.Makanan dipesan dan dibawa ke tempat duduk.Sambil makan..Fikirannya melayang menerjah ke galaksi lain.Kenangan dia menjadi lembut menerjah ke fikiran.


Kenangan….

“Adik…Adik tak payah la keluar!Dah malam ni,”kata Akmal kepada adiknya yang kembarnya.
“Ala abang…Sekali sekala nak enjoy,”kata adik Akmal,Tengku Akma Eizrina.
“Mummy and Daddy dah tau ke belum?”soal Akmal.
“Mummy and daddy kan pergi Paris tak balik lagi,”kata Akma.
“That’s mean I’m incharge.Nope!You can’t go!”tegah Akmal.
“Abang ni…tak sporting langsung!”kata Akma sambil memeluk tubuh.
“Room!Now!Immediately!”arah Akmal tegas.Akma memanjat tangga sambil menghentak-hentak kakinya tanda protes.Akmal menggeleng dan turut naik ke biliknya.


Esok pagi…

Akmal ingin mengejutkan adiknya bangun solat subuh.Dia pun mengetuk pintu bilik satu-satunya adiknya.
Namun,tiada sahutan…Akmal menolak daun pintu yang tidak berkunci itu.Dengan rakus,Akmal melangkah masuk.Matanya melilau mencari kelibat adik tersayang.
Tiada!Akmal panic!Hati Akmal tersentap apabila perasan tingkap bilik adiknya terbuka luas.Terdapat kain selimut yang digunakan untuk memanjat keluar.

“KRING!KRING!”telefon rumah berdering.Akmal pantas keluar dari bilik adiknya dan menuju ke telefon.

“Hello..Boleh saya bercakap dengan penjaga Tengku Akma Eizrina Binti Tengku Arfan?”soal si pemanggil.
“Saya abang dia,”jawab Akmal.
“Boleh saya berbicara dengan ibu bapa saudara?”soal pemanggil.
“Not at home..Outstation..Ada apa?”soal Akmal.
“Saya dari Pejabat Polis Daerah Kuala Lumpur…Kami ingin memanggil encik ke balai dan mengesan jenazah yang kami percaya adalah Tengku Akma Eizrina,”kata pemanggil.
Kaki Akmal lemah longlai.Telefon ditangan terlepas.Mata berair.Kepalanya berpusing.

“Ya Allah…Akma…”



Akmal tersedar dari lamunan.Air matanya menitis.Terkenang arwah adiknya.Adiknya telah ditikam oleh seorang pemabuk.Pemabuk itu sudah ditemui dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

Mia berusia 24 tahun….

Mia duduk bersantai di hadapan televisyen.Matanya melekat bagai digam apabila menonton drama kegemarannya.Handsome betul hero dia!

“Mia!Kamu naik atas,”arah Puan Amina.
“Kenapa ma?”soal Mia.
“Naik je la…”kata Puan Amina.
“Ma…Mia nak tengok tv la,”kata Mia.
“Dah!Dah!Pergi hadap PC pula..Jangan turun selagi mama tak suruh!”arah Puan Amina tegas.
Tanpa banyak soal,Mia mematikan tv dan bergerak naik ke atas.Kakinya melangkah longlai.Sampai ke anak tangga kedua,Mia menoleh..

“Nak curi dengar buleyh?”soal Mia sambil menarik sengih.
“Mialissa!”kata Puan Amina dan menjegilkan matanya.
“Oke!Oke!I’m going,”kata Mia dan pantas naik ke biliknya.
Puan Amina menggeleng.Apa nak jadi lah anak dara ni…Tak apa la..Orang yang datang menyunting anak daranya ini,akan diterimanya tanpa banyak bicara.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~

“Ma..Mia taknak la…Dengan Haikal pula tu!”protes Mia.
“Mia…Dia baik tau?”kata Puan Amina.Mia mencebik.Baik la sangat.
“Suka sangat buat muka bila orang cakap,”bebel Puan Amina.Mia tarik sengih.Nak tanak,esok,dia akan menjadi tunangan Haikal.Nak kata benci sangat dekat Haikal pun..Tak juga..

Rupa ada..Perangai,tak teruk.Tak seperti Azriel yang cuba meragut maruahnya itu!

Jadi,Mia juga sebenarnya tidak keberatan menerima Haikal dalam hidupnya.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Aku terima nikahnya Mialissa Fara Hanna Abdul Rahman dengan mas kahwinnya RM80 tunai,”dengan sekali lafaz,Mia kini bergelar isteri kepada Haikal.Mia tersenyum meleret.Alia mengangkat thumbs up.


Malam….

Seperti yang sudah diketahui umum,yang,Akmal datang malam itu kerana ingin menyental kawah..hehehe….

Akmal dan Haikal berborak panjang.Mia pula hanya menyampuk bila perlu.


“Akmal..Kamu tidur sini lah malam ni,”ajak Puan Amina.
“Tak apa ke auntie?”soal Akmal.
“Ok je..”jawab Puan Amina.



~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Akmal bangun dan bersiap ala kadar.Menuruni tangga menuju ke dapur.

“Morning,auntie,”sapa Akmal.
“Waalaikumsalam,”sindir Puan Amina.
Akmal tarik sengih.Adeyh!Lupa bagi salam la pulok!
“Assalammualaikum,”
“Bagus.Sejuk perut ibu mengandung,”puji Puan Amina.Akmal tersenyum meleret.

“Mia dengan Haikal tak turun lagi?”soal Akmal.
“Belum..Biasa la pengantin baru,”kata Puan Amina.

“Assalammualaikum,ma,”sapa Mia yang baru turun.Pipi Puan Amina di cium penuh kasih sayang.Tak kira la dah kawin ke belum,mama is the first one..ye la..papa dah tak ada.
“Awal kau bangun.. ‘projek’ lama ke malam tadi?”soal Akmal tarik sengihan nakal.
“Otakmu!!”kata Mia.Namun,pipinya merona merah.
“Haikal mana?”soal Puan Amina.
“Here ma,”sahut Haikal dari belakang Puan Amina.
“Kus semangat,”Puan Amina mengurut dada.

Haikal tarik sengih.Puan Amina menggeleng.Haikal juga tersenyum.Mia..slamber jerh..haha…


“Assalammualaikum,”ucap tetamu yang hadir.
“Akmal..Kamu tengok siapa datang,”pinta Puan Amina.
“Orait,”kata Akmal sambil bergerak ke arah pintu.

“Cari siapa?”soal Akmal.
‘Aik!Siapa ni?setahu aku,autie amy tak ada anak lelaki,’getus hati Alia.
“Cari Auntie Amina and Mia,”jawab Alia.
“Ada dekat dalam.Masuk la,”jemput Akmal.
“Awak siapa?”soal Alia selamba.
“Akmal..Awak siapa?”
“Alia,”
“Alia Qaisara?!”soal Akmal tak percaya.
“Ha la…Awak Akmal mana?”soal Alia.
“Akmal Eizzafri,”
“Eizza?!Tipu la…”
“Apsal?”
“Eizza tu…lem…”ayat Alia tergantung dan mengetap bibir.
“Lembut?”sambung Akmal.Alia mengangguk dan tarik sengih.
“That’s was me,”kata Akmal.

“Eizza!!”terjerit kecil Alia dibuatnya.
“Oit!Akmal la,”
“Lainnya awak sekarang,”kata Alia.Handsomenyer dia!
“Well…awak pun sama,”kata Akmal..Cantiknya!

Mulalah tukar-tukar no.fon…Mulalah kisah cinta mereka yang membawa mereka ke alam perkahwinan…


TAMAT!!!

1 comment:

cHentaChantEk said...

ske,ske!
phm,phm!
hahaha...