CERPEN- You're belong with me

Tittle:You’re belong with me

“Auwww!!Sakitlah,nyah!”Eizza mengaduh sakit lalu menggosok-gosok lengannya yang di cubit oleh Mia.Suka suki je cubit lengan putih mak!
“Padan muka!Mulut hang asyik merepek je tak tentu pasal,”marah Mia.Mulut tak reti nak jaga..ish3..

“Hey!I tak kata apa-apa pun dekat you.I just jeling je,”jawab Eizza sambil membuat muka innocencenya.
“Banyak la hang punya jeling,”marah Mia.

“Aish korang ni…Dari tadi lagi memekak..Aku nak main mesej dengan fans-fans aku pun susah,”kata Alia dan kembali menunduk memandang handphone nya..
Mia dan Eizza mencebik serentak.
“Perasan!”
Alia hanya mempamerkan barisan giginya yang cantik tersusun.


Mialissa Fara Hanna atau lebih gemar dipanggil Mia.Pelajar berusia 16 tahun.Seorang yang periang dan manja.Dia juga seorang yang cantik.Perempuan idaman Malaya la ni..

Tengku Akmal Eizzafri atau dengan nama ‘girl’nya,Eizza.Juga berusia 16 tahun.Seorang yang agak lembut dan gemar berkawan dengan perempuan.Jarang melihatnya bergaul dengan lelaki.Ada cerita di sebalik kelembutannya itu.

Nur Alia Qaisara,Alia nama panggilannya.Sebaya dengan Eizza dan Mia.Alia seorang yang lemah lembut dan sweet.Walaupun kekadang mulutnya laser tak menentu.Namun,dia menjadi igauan ramai lelaki.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Saya kata tak boleh,saya tak boleh la,”kata Mia agak tinggi.Namun,matanya tetap melilau di rak-rak buku.
“Please…”rayu jejaka itu.
“Nope..”
“Lissa…”
Mia terkaku seketika.He called me what?Lissa?Tak ada sesiapa lagi yang memanggil aku nama tu.He’s the first one.
“Lissa..Are you there?”soal jejaka itu.
“Yups..”jawab Mia.Adeyh!Camne lak boleh berangan ni??
“So,can I have your phone number?”soal jejaka itu.Ya Allah,minta-minta..nak la dia bagi nombor dia.
“Sorry..Tak boleh,”jawab Mia dan mula beransur ke meja.
“And..please don’t call me Lissa,”bisik Mia dan duduk di meja.
Jejaka itu membuat muka sedih.
“Please…”
“Nope..Mr.Haikal Fahimi,awak cari la sendiri,”kata Mia dan tak menghiraukan lagi pujuk rayu Haikal.


Muhd Haikal Fahimi,jejaka idaman Malaya.Ramai yang tergila-gilakannya.Namun,di hatinya hanya ada Mia seorang.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


“You girls…I ada gossip baru ni..Nak dengar tak?”soal Eizza dan terkedek-kedek berlari ke meja yang diduduki Mia dan Alia di kantin.
“Tak”jawab Mia.
“Nak”jawab Alia.
Kedua-duanya serentak.

“Ok,ok..I nak story ni..You guys tahu..jejaka idaman Malaya kita,Haikal Fahimi tu…”Eizza sengaja berhenti seketika untuk memerhati reaksi Alia dan Mia.
Kedua-duanya melopong mendengar.
“AUCH!”Eizza menggosok lengannya yang ditepuk oleh Alia.
“Cepat lah nyah!Mak tak sabar ni!”kata Alia mendesak.
“Ehem..Ehem..Dia dah dapat phone number Mia!!!”kata Eizza.
Alia yang sedang menyedut air sirapnya tersedak.
“Nasib baik aku tak sembur kat muka kau,”kata Mia sambil menepuk dadanya.
“Sembur muka aku..Setahun aku nak kau bayar facial aku,”kata Eizza.Matanya dikenyit-kenyitkan.

“Hahaha…”Alia hanya menghamburkan tawa.
“And,I dengar,dia nak tackle Mia!”
“BuRRRRR”
“MIALISSA!SUPPORT MY FACIAL FOR A YEAR!”


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



“Wah..Best la dapat stay rumah kau,Mia,”kata Eizza.
“Haha..Datang lah selalu..Best juga.Aku pun bukan ada kawan,”kata Mia.Sememangnya kitaran hidup anak tunggal tanpa teman di rumah.
“Aik?Eizza je boleh datang??Aku tak boleh?”soal Alia.
“Both of you la..Kedatangan anda amat dialu-alukan,”kata Mia.
“But,sorry la Eizza..Sleepover just for Alia lar..Takkan kau nak tidur sebilik dengan aku kan..”sambung Mia.
“I know larh,”jawab Eizza..Sedar dirinya seorang lelaki yang berperwatakan wanita.Namun,apakan daya..Susah untuk berubah.Semuanya kerana seorang perempuan yang meninggalkannya beberapa tahun lalu.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Piano dimainkan merdu.Otaknya melayang jauh di angkasa.

Tiada senyuman yang tersungging di bibir.Hanya seorang difikirkannya.Mialissa.
Entah apa yang membuat dirinya jatuh cinta kepada seorang yang bernama Mialissa.Haikal merenung telefon bimbitnya.Memikirkan sama ada mahu menelefon Mia atau tidak.

Haikal berura-ura mahu mencapai telefon bimbitnya.Namun,kejadian yang berlaku pagi tadi menghalang perbuatannya.



Kenangan….


Haikal berjalan sambil membawa sekuntum bunga ros putih untuk di berikan kepada kekasih pujaan hati.
Namun, ‘sesuatu’ telah menarik perhatiannya.
Haikal cuba menghampirinya untuk mendengar perbualan itu.

“Saya nak nombor telefon awak,”pinta Azriel.
“Awak nak buat apa?”soal Mia.
“Saja je..”jawab Azriel.
“Nah,”Mia menghulurkan secebis kertas yang tertera nombor telefonnya.

Hati Haikal tersentap.Kenapa masa aku minta dia taknak bagi?Kenapa bila Azriel…..Haikal tertunduk.Ros ditangannya terlepas dari pegangan.Haikal berlalu pergi membawa hati yang lara.


Tanpa disedari,dua pasang mata memerhati kejadian itu.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


Setahun kemudian,


“Guys!Aku dapat straight a’s!”kata Alia gembira.Senyuman tidak lekang dari bibir.
“Me too!”sahut Mia.
“Me three!”kata Eizza.
“Congrats!”ucap Eizza,Mia dan Alia serentak.Kemudian tergelak bersama.

Peperangan terbesar mereka,Sijil Panggilan Maut.Ehh..silap3!Sijil Pelajaran Malaysia.Sudah berjaya dilalui dengan penuh tabah.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


7 tahun kemudian..


Telefon bimbit di capai..Nombor pantas didail.

“Hello..Assalammualaikum,”ucap si pemanggil apabila orang yang ditelefonnya berada di corong.
“Waalaikumsalam.Siapa di sana??”soalnya.
“Hurm..Boleh saya bercakap dengan Nur Alia Qaisara?”soal si pemanggil.
“Alia ni..Ni siapa?”soal Alia.
“Alia!!!!”suasana yang tadinya kelihatan formal berubah menjadi gila-gila apabila pemanggil mula menjerit.
“Ni siapa ni?”soal Alia mula panic.
“Alia!Ni aku la!Mia!Mialissa!”
“Mia!!!”
Kini..kedua-duanya sudah berubah menjadi otak kurang center.Haha..

“Mimpi apa call aku ni?”soal Alia.
“Ak…”ayat Mia dipintas.
“Kau mimpi aku mati ke?And kau tak sempat nak call??”
“Aku…”sekali lagi dipintas.
“Or kau mimpi aku accident time kau drive??or…”kini,ayat Alia pula dipintas.
“Dey!Sabar la!Aku nak cakap ni,”kata Mia.
“Ok..Ok..Sorry,”
“Ak…”
“Apa dia?”pintas Alia lagi.
“Dey minachi!Kau nak dengar ke tak nak ni?!”marah Mia.
“Pardon me,your highness,”kata Alia dan tawanya.
“Ish3..Ni nak kata ni..Aku nak jemput kau datang rumah aku,”
“Ada apa?”
“Kenduri,”
“Kenduri apa?”
“Kahwin,”
“Siapa?”
“Me,”
“PARDON?!”


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


“Mia..Buka pintu tengok siapa datang tu,”arah Puan Amina.Ibu kepada Mia.

Mia menurut.Rumahnya kini agak penuh dengan sanak saudara yang datang untuk membantu untuk kenduri kahwin.

“Yes?”soal Mia.Tangannya masih berinai.Maklumlah,esok akan ditabalkan menjadi raja sehari.
“Mialissa?”soal tetamu itu.
Mia mengangguk kemudian menjungkit kening.
“Alia la!”kata Alia.
“Alia!Lamanya tak jumpa kau!”kata Mia seraya memeluk teman baiknya itu.
“Masuklah,”jemput Mia.


“Kenapa datang hari ni?”soal Mia.
“Saja la..Nak tolong-tolong.So,who’s your future husband?”soal Alia dan duduk bersimpuh sambil membantu adik-adik memasukkan gula-gula ke dalam plastic.
“Ada la..”
“Ala….”rajuk Alia.
“Mana wedding card kau?”soal Alia.
“Dah habis,”tipu Mia.Saja ingin mensurprisekan Alia.(dan pembaca yang lain juga..hehe)
“Lorh…”

“Tunggu la esok,”kata Mia.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~



Senyuman sentiasa menghiasi bibir Mia.Apatah lagi kini dia bergelar seorang isteri kepada jejaka pilihan hatinya.


Malam…….

“Assalammualaikum,”ucap seorang tetamu yang kemas berkemeja dan seluar slack hitam.
Mia pelik memandang.Majlis dah habis dah.Kenapa la ada seorang lagi terselit dekat sini?

“Awak siapa ye?”soal Mia sopan.
“Mialissa?”soalan berbalas soalan.
“Yups.Who are you?”soal Mia.
“Tengku Akmal Eizzafri,”
“Hurm…”Muka Mia berkerut berfikir.Siapa pula la mamat ni.Mia kemudian menggeleng tanda surrender.
“Sampai hati..Dah kahwin..Lupa dekat I,”kata lelaki itu.

Ah sudah!Apa pulak ni?Mia mula cuak.

“Siapa ni?”soal Mia.Suaranya sedikit meninggi.
“Eizza la,nyah!Lupa dah?Your bestfriend?”soal lelaki itu.
“Eizza!”Mia terjerit.
“Mia!Siapa datang?”soal Puan Amina dari dapur.
“Eizza ma!”laung Mia.
“I’m not Eizza anymore la..Aku lelaki sejati,”jawab Eizza.Oopppss..jawab Tengku Akmal Eizzafri.

Mia membawa Eizza berjumpa dengan ibunya.

“Ma..ingat lagi..Eizza?”soal Mia.
“Eizza?Serious ni,Mia?”soal Puan Amina.
“Aunty..Jangan panggil Eizza da la..Panggil Akmal,”jawab Akmal.

“By the way,mana husband kau?”soal Akmal.
“Ada dekat belakang.Cuci kawah,”kata Mia.
“Apa punya wife ni??Tak tolong ke?”soal Akmal tersenyum nakal.
“Tolong la wei..Kan kau datang,so aku pegi bukak pintu la.Kang ada yang tak masuk pula,”Mia memulangkan paku buah keras.
“Dah!Dah!Mula lah kamu berdua tu,”tegur Puan Amina.
“Heee…”Mia dan Akmal tarik sengih.Puan Amina menggeleng.
“Bawa la dia jumpa suami kamu,”arah Puan Amina.
Mia mengangguk.
“Let me lead your way,your highness,”kata Mia sambil tersenyum sinis.
“Senget!”kata Akmal tetapi tetap menuruti langkah Mia ke belakang rumah.

“Assalammualaikum,”Akmal memberi salam.
Suami Mia mengangkat kepala.Kemudian berdiri.
“Abang,ni schoolmate kita dulu..Tengku Akmal Eizzafri..Akmal..Ni my hubby,Muhd Haikal Fahimi,”
“Haikal?!”terkejut beruk Akmal mendengar nama itu.
Setahunya dahulu,Mia tidak melayan pun lelaki ini.
Mia menarik sengih.
Akmal bersalaman dengan Haikal.


~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~@~


“Hello,Mia!”kata Alia.
“Waalaikumsalam,”sindir Mia.
“Erh..Sorry!Sorry..in a rush ni,”kata Alia.
“Apsal?”soal Mia.
“Nak jemput kau,”kata Alia.
“To?”
“My wedding,”
“With?”
“Tengku Akmal Eizzafri,”
“PARDON ME?!”



Tamat…..


If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

2 comments:

cHentaChantEk said...

i like! i like!
asal x wat panjang agi nyah?..
hhahaha...

Uptown Girl said...

haha..
glad u like..hehe...

sebab...
nanti nak buat behind the scene pnye..
camne eizza jdi nyah n jdi boy balek..
n more la...
can't tell here..hehe